Mijn cup lekt

Als je menstruatiecup lekt, is deze mogelijk niet correct ingebracht. 

Het goed inbrengen van een cup kan behoorlijk wat tijd, geduld en oefening in beslag nemen. We raden je aan onze handleiding 'How to' hier te bekijken: https://nl.allmatters.com/pages/how-to-use.

Er kunnen verschillende redenen voor lekkage zijn:

  • Het ging niet goed open: klem je bekkenbodemspieren na het inbrengen van de cup om deze los te laten en de zuigafdichting te creëren. Je kunt ook proberen de onderkant van de cup vast te knijpen, hem heen en weer te draaien en met je vinger rond de onderkant van de beker te lopen om te controleren of hij goed is geopend en geen plooien of deuken heeft. 
  • Spotting van overtollig menstrueel bloed links in de vagina: haal na het inbrengen gewoon een vinger langs de rand van de cup om overtollig menstrueel bloed te verwijderen. 
  • Het inbrengen van de cup in een verkeerde hoek: zorg ervoor dat je je menstruatiecup in een hoek van 45 graden naar je wervelkolom wijst, omdat dit de meest voorkomende en natuurlijke vorm van je vaginale kanaal is. 
  • Lekken door onjuiste positionering: de cup moet iets lager worden geplaatst dan een tampon. Je baarmoederhals is niet noodzakelijkerwijs gelegen aan de bovenkant van je vaginale kanaal. Het kan zich onder een hoek of naar de zijkant bevinden. Het kan ook hoger en lager bewegen gedurende je cyclus. Als de rand van je cup niet onder je baarmoederhals zit, zal het waarschijnlijk lekken. Dus je moet je baarmoederhals vinden, wat je doet door het gevoel voor een iets steviger gebied van weefsel in je vagina. 
  • De luchtgaten zijn verstopt: zorg ervoor dat de vier kleine luchtgaten niet verstopt zijn, omdat dit een goede afdichting kan voorkomen. Ga als volgt te werk om de gaten te verwijderen:
    1. Reinig de luchtgaten met een kleine borstel.
    2. Vul je cup met warm water, leg de palm van je hand bovenop de cup die het geheel bedekt en knijp in de basis totdat het water door de luchtgaten ontsnapt, en deblokkeer ze daarbij.
Did this answer your question? Thanks for the feedback There was a problem submitting your feedback. Please try again later.